VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS I.

Alapok a szabadságért online videótréning

Üdvözlünk a tréningben. A legtöbb videó megnézése után rajtad a sor, hogy megvalósítsd az aktuálisan elhangzottakat. Ha szükséges tekerd vissza vagy többször is nézz meg egy – egy részt. Nagyon fontos az eredményesség miatt, hogy csináld is meg a saját cégedre az itt elhangzottakat. Folyamatosan hetente kerülnek fel az új videók és feladatok.

Igény esetén támogató Online Mentor segítséget is kérhetsz az alábbi elérhetőségen: logoscopehungary@gmail.com  

1/31.Tréning Célja

Vállalkozó szellemű embereknek, és vállalkozóknak segíteni prosperálni ezekben az új időkben a szervezettség, és egy sok tíz éve tesztelt rendszer által. Ismeretet és gyakorlati tudást adni a vállalkozás fejlesztés, szervezés alapjaihoz.

-A résztvevők személyes hatékonyságát növelni, valamint hozzájárul a vállalkozás növekedéshez az itt tanult tudást megvalósítva. Hozzájárul a résztvevők számára hatékony és termelékeny vállalkozás teremtéséhez. Megtanulod a legalapvetőbb feladatokat és tetteket, amelyek bevezetésével stabilitást- eredményt-növekedést érhetsz el. 

-Bármilyen tevékenységi szektorban és bármilyen vállalkozásnál alkalmazható, méretétől függetlenül. A vállalkozó ember is használhatja a saját élete szervezésére. Kézzel fogható tudásanyagot ad. Olyat amit akár már videó tréning alatt is fel tudsz használni. Ennek a legkézzelfoghatóbb mérése az, ha egy hét, egy hónap múlva az ember azt mondja, hogy működik.  A vállalkozó ne az érzései, hanem a statisztikák alapján hozza meg a döntéseit: ez biztosítja, hogy megnézhesd, egy adott képzés után milyen irányba fordulnak az eredmények.

Főleg a mostani időkben, hogy rendszeresen napi (15perc ) -heti szinten nézd a videókat, amik 3-7 perc közöttiek átlagosan. 

Minden videó után, amiben megvalósítható feladat hangzik el csináld meg, kezd el a gyakorlatban is egyből. 

 

Workflow Optimization is a cross platform message optimization app for all devices. Contact Us

2/31. Bemutatkozás

A megváltozott új gazdasági helyzetben, óriási segítség lehet a sok évnyi Szervezési tapasztalat. Kettőnknek több mint 30 évnyi gyakorlata van . A 2008-as válság idejét szintén vállalkozóként éltük át. Olyan vállalkozás szervezési módszer adunk át, ami már több nehéz időszakban is működőképesnek bizonyult.  Területek, tapasztalatok: informatika, kiskereskedelem, nemzetközi szállítmányozás, turizmus…Közép és felső vezetőként, tanácsadóként: PR, értékesítés, Online marketing és vállalkozásfejlesztés területén, pénzügyi terület tapasztalat. A 2008-as válság idejét szintén vállalkozóként éltük át. 

Workflow Optimization is a cross platform message optimization app for all devices. Contact Us

3/31. Célok, motivációd

Azt keresd, hogy mit akarsz játszani az életben. Csak jól meghatározott célok mentén lehet nyereséges üzletet építeni. Célok nélkül honnan tudod milyen feladatokon dolgozz ma, holnap? Úgy leszel szabad és eredményes, ha megtalálod a célodat az életben. A semminél bármilyen cél jobb. Amíg éhes valaki, az ne az élet céljain gondolkodjon, hanem olyan célon: hogyan lesz étel az asztalon.

A legtöbb munkahelyen, a tulajdonos céljaiért dolgoznak az emberek. Ha az élet célodat nem is tudod, de legalább a következő időszakra nevezz meg célokat. Amint elérted ezeket, vagy még előbb tűz ki újakat. Cél = koncentráció, fegyelmezett cselekvés, határidő. A cél megelőzi a tervezést. Célok tettek nélkül semmit nem érnek. Célok teremtéséhez 3 alapvető van: gondolat, szó (leírva is), cselekvés.

Végy magadhoz valamit, ahová folyamatosan bármikor tudsz jegyzetelni. (Füzet, telefon, stb) Gondold végig mi érdekel, mit szeretsz csinálni, mire vágysz, mivel foglalkoznál szívesen nap mint nap. Írd le ezeket. Írjál szavakat amik megérintenek a céllal kapcsolatos témában. Nem kell egyszerre ezt csinálni. Ez lehet hónapokig tartó folyamat is. Keres weboldalakat, nézelődj a neten, filmekből inspirálódj ,ami tetszik (szakma, tevékenység, cselekvés…) Ha találsz olyat ami tetszik, írd hozzá a korábbi gyűjtésedhez. A lényeg, hogy egy helyen folyamatosan gyűjtöd azokat a dolgokat amik tetszenek, és azokat a képességeket tudásukat amivel rendelkezel. Azt is írd föl amire szükséged lesz szerinted a vágyait hoz mint tudás, képesség. Ahogy haladsz ezzel az anyaggal, szépen lassan le hámozod mint hagymának a héját, Hogy mi érdekel téged igazán. Szépen összeáll a célod.

Workflow Optimization is a cross platform message optimization app for all devices. Contact Us

4/31. Vállalkozásod Értékes eredménye

Nem csak az embernek, a vállalkozónak, hanem általa a vállalkozásnak is van célja. Ami irányt mutat.  A vállalkozás célja “a piaci igények, lehetséges ügyfelek kielégítése, nyereség elérése mellett. eredményes működés és stabilitás piacon maradás és profit elérése közben.”

 

Célod úgy érheted el vállalkozásoddal, hogy olyan értéket, eredményt hozol létre, amiért hajlandóak mások cserébe pénzt, figyelmet vagy bármilyen mást adni  (barter pl eszközt, segítséget, munkát, időt stb)

Másként fogalmazva: mi az, amiért a cég pénzt, ellenértéket kap az emberektől? Mi az az értékes dolog, ami lehetővé teszi számodra, hogy egyáltalán létezz a piacodon? Ez maximum 3-5 mondat legyen.

Most ide írd le kérlek  a TE meglévő vagy tervezett vállalkozásod értékes szolgáltatását – termékét.A saját elképzelésed szerint. 

Workflow Optimization is a cross platform message optimization app for all devices. Contact Us

5/31. Folyamataid tervezd. Miért fontos?

hogy, milyen gyorsan áramolnak végig a cégen, ügyfelek, ügyfél igények, információk. Mit jelent az , hogy áramlik a cégen kérészül? -Nézzünk egy példát: Ügyfél igény bejön emailben a festék szállítmánnyal kapcsolatban, minőség, garancia, szállítási határidő kérdések. -Ez hány helyen megy végig? Ügyfél szolgálta, értékesítés, termék felelős, raktár, kiszállító, pénzügy…..Ha gyors az áramlás és profi az ügyfél választ kap gyorsan és teljesül a szolgáltatás. -Elégedett ügyfél, nyereséges üzlet valósul meg. Ha nincsenek meg a folyamatok, akkor ez elakad, ügyfél sérül. Probléma lesz.

Azaz a különböző tevékenységekből és  Feladataidból áll össze. Mindez egy bizonyos sorrendben. Ez a te folyamatod. Minden profit vállalkozásnál a folyamat meg van-tervezve. Ennek van egy sorrendisége: ha visszafelé indulunk akkor kiindulunk a bevételből, ami maga az elégedett ügyfél., aki fizet.  Ez is az egyik alapja a szervezésnek.

Gondold végig a saját vállalkozásod és vázold fel milyen folyamaton megy végig az ügyfél vagy ügyfél igény a bevétel beérkezéséig, majd az ügyfél megtartásig. Most rajzold meg az itt láthatóhoz hasonlóan magadnak. Remélem érted, miért fontos erre egy kicsivel több időt szánnod, mielőtt tovább mennél. Egy jól megtervezett folyamat , segíti a megvalósítást és a hatékony működést, csökkenti a stresszt mind a vállalkozó, mind a kollégák szempontjából. És elégedett ügyfeleket eredményez. Következő videóban folytatjuk a Folyamat kibontását és azt, hogy mi épül erre.

Workflow Optimization is a cross platform message optimization app for all devices. Contact Us

6/31.Csináld: Folyamatod, Szervezés alapok, Felelősségi körök

Ne küldjél kérlek ábrát. A cél eléréshez szervezésre van szükség. Mindez folyamatokból épül fel. Most folyamat ábrát kell készítened ezen a ponton. Minden feladat a folyamat része. Abból indulunk ki, hogy az ügyfeled örömmel fizet és ebből haladunk visszafelé. Azaz milyen lépések, feladatok sorrendiségéből áll össze ez a végeredmény.

Minden feladatnak 1 felelőse legyen csak. Nem a személy akit kiemelsz mint felelős, hanem az adott felelősségi kör pl: raktáros, értékesítő…

Fontos minden feladatnál meghatározni, hogyan méred annak az eredményét. Ezzel méred a felelős tevékenységét, munkájának az eredményességét is.

1.Vállalkozó 2.Kommunikáció 3.Értékesítés 4.Pénzügy 5.Termelés és beszerzés 6.Minőségbiztosítás 7.Közönség kapcsolat=PR

Folyamat ábrádon. Minden feladathoz legyen meg a felelős megnevezés, mérhetőség, és az adott feladat leírása. 

Workflow Optimization is a cross platform message optimization app for all devices. Contact Us

7/31.Felelősségi körök és felelősök

A Folyamat tervezése alatt is Tartsd szem előtt a célod, a vállalkozásod értékes termékét vagy szolgáltatását. Segíti a szervezést, biztonságot, nyugalmat ad, Egyértelművé teszi a feladatokat és a folyamatokat. Mi mi után következik. Minek ki a felelőse. Ez még akkor is igaz, ha egyedül vagy kevés emberrel működteted a vállalkozást.

 

Ami miatt szívesen fizetnek nálad az ügyfelek. Amit a vállalkozásod az ügyfelek felé képvisel értéket-szolgáltatás.

Nem név szerint pl. Kovács József, hanem feladat alapján megnevezve pl. raktáros, értékesítő, recepciós. Ettől lesz a rendszer stabil és érthető, akkor is ha valaki elmegy a cégtől. Ha jön egy új kolléga, akkor a korábbi csapattagod helyére áll pl: értékesítő, recepciós pozícióba. De nem pl. Kovács József helyére. Ez gyorsítja a betanulási folyamatokat. 

Azaz mitől eredményes, értékes az adott terület számodra vállalkozóként. Pl. recepciós hány bejövő telefon kezelt darab/nap, hány bejövő e-mailt válaszold meg darab / nap, az aerobik oktatónál hányan voltak az edzésen / fő / nap. Az ügyfél szolgálat mennyi panasz fő/nap stb.

Ilyenkor az összes feladatot a az alapító, vállalkozó csinálja általában és ő mindennek a felelőse. Ugyanúgy kell letenni az alapokat, mint amikor többen dolgoznak a cégnél.

Workflow Optimization is a cross platform message optimization app for all devices. Contact Us

8/31. A Szervezési tábla: rendszer

Mostanra leírtad (ez fontos), hogy a vállalkozásodnak mi az értékes szolgáltatása, terméke. Következő lépés, a vállalkozásod megszervezése , rendszerré alakítása. Aminek az alapja a te vállalkozásod SZERVEZÉSI TÁBLÁJA. Ahogy nő a vállalkozás, úgy fog ez is változni menet közben.

Ez leggyakrabban egy Excel táblázat, amit ki lehet nyomtatni, akár nagyítva. -De lehet ez papíron leírva (nem javaslom). Mert ha változás van sokkal nehezebb a javítás. -Itt mutatok néhány példát hogy néz ez ki. Excel itt láthatod a színes táblázatot kicsiben és kinyomtatva, ahol a falon bárki a cégben megnézheti.

ha egy új munkatárs ezeket az információkat már az elején megkaphatja, tudja mit várnak tőle és látja hogy épül fel a cég. Ez bizalom növelő is egyben. -Aztán bármilyen probléma esetén iránymutató a kollégáknak, hogy kihez tartozik az adott tevékenység-feladat. -Neked mint vezetőnek, tervrajzként áttekintést, -hatékony segítséget nyújt a működtetéshez ad a cégedről, folyamatokról, eredményekről.

 A korábban leírt folyamataidat építed tovább most rendszerré. 7 alapvető tevékenységi terület van, amit vagy működtetsz vagy idővel fogsz. A KÖVETKEZŐ VIDEÓ A MEGVALÓSÍTÁSHOZ AD SEGÍTSÉGET !

Értékes terméke, szolgáltatása: az adott terület felelősétől mit vársz el. (Lehet, hogy ez most még egy személyben te vagy mindennek vagy több dolognak a felelőse). Akkor is csináld meg. Írd át. Saját szavaiddal amit itt látsz példákat a te elvárásaid szerint, ahogy az nálad szeretnéd, hogy legyen. Az adott terület számodra ideális képe szerint.

Területek tevékenységei általánosan:– Írd át. Saját szavaiddal és a te rendszeredben lévő feladatokkal, ahogy az nálad szeretnéd, hogy legyen. Az adott terület számodra ideális képe szerint. Amit te elvársz feladatokat.

Fontos: azokat a területeket, amik nem működnek nálad hagyd üresen!!! Csak az kell most, ami gyakorlatban működik és valóság!!! Folyamat ábra a vállalkozásodról (az elvégzendő feladathoz jól jön)

A feladathoz javaslom, többször kisebb kényelmes idő egységekre bontva megcsinálni. Tapasztalatok azt mutatják sok mindenkinek így könnyebb. Ezzel elkezdtük  SZERVEZÉSI TÁBLÁDAT építeni. 

 

 

Workflow Optimization is a cross platform message optimization app for all devices. Contact Us

9/31. Csináld Meg, Szervezési tábla

A 7 tevékenységi terület nevét írd fel egymás mellé táblázatban. (Papíron minden tevékenység külön papírra kerüljön)

Írd le minden terület alá, hogy mit vársz el ÉRTÉKES TERMÉKNEK, szolgáltatásnak. Előző videóban a minta szöveget láthatod területenként. Ha a te elképzelésed ettől eltér írd át kérlek.

Vezető (Ügyvezetés) ÜGYVEZETŐ
ÉV: NÖVEKVŐ NYERESÉG,NYERESÉGES MŰKÖDÉS, ELÉGEDETT DOLGOZÓK, HATÉKONYAN-RENDEZETTEN-SZERVEZETTEN MŰKÖDŐ CÉG BIZTOSÍTÁSA.

Kommunikáció
ÉV: ZAVARTALAN KOMM CSATORNÁK MŰKÖDÉS, ELÉGEDETT TERMELÉKENY EMBEREK.

Pénzügy / PENZÜGYES
ÉV: CASHFLOW MENEDZSELÉSE, TARTALÉKKÉPZÉS úgy, hogy NAPRAKÉSZ, MINDENRE KITERJEDŐ, VALÓS PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ BIZTOSÍTÁSA A VEZETŐ SZÁMÁRA.

Termelés / BESZERZŐ (logisztika)
ÉV: HATÉKONY TERMELÉS. KEDVEZŐ BESZERZÉSI ÁR, MINIMALIZÁLT KÖLTSÉGSZERKEZET, ELÉGSÉGES-OPTIMÁLIS RAKTÁRKÉSZLET, AZ ÜGYFÉL FELÉ VÁLLALT IDŐK ÉS MINŐSÉG BIZTOSÍTÁSA.

Minőség biztosítás
ÉV: CÉGBEN LEVŐ FOLYAMATOK FELÜLVIZSGÁLATA, OPTIMALIZÁSÁ.
VISSZACSATOLÁS. KIVÁLÓ MINŐSÉG BIZTOSÍTÁSA. REKLAMÁCIÓK MINIMALIZÁLÁSA

Pr -megjelenés
ÉV: A CÉG ISMERTSÉGÉNEK NÖVELÉSE A NAGYKÖZÖNSÉG FELÉ

Egy sorral lejjebb írd le minden területhez, hogy mi a TEVÉKENYSÉG, amit csinálni kell. Legyen egyértelmű. Előző videóban a minta szöveget láthatod területenként. Ha a te elképzelésed ettől eltér írd át kérlek.

ÜGYVEZETÉS

Ő a karmester részleg: összehangolja és felügyeli a rendszer tevékenységeit, hogy az olajozottan működjön, életképesen állítsa elő az értékes terméket és vagy szolgáltatást, És jó minőségben szolgáltassa le a termékeit szolg-it az embereknek.

KOMMUNIKÁCIÓ

Komm részleg: a rendszer alapjaiért felel: azaz HR-ért új emberek biztosítása beillesztése, a meglévő emberek kommunikációs eszközeiért (névjegy, internet, telefon, stb), és a kommunikáció működésért (külső, belső).

ÉRTÉKESÍTÉS (marketing is itt)

Kampányszervezési osztály: a marketing osztály a része (főleg a meglévő Üf megtartása és vásárlási paraméterek javítása)

PÉNZÜGY

Pénzügyek és vagyon kezelése, fizető képesség, adatokat naprakészen szolgáltat erről. Ő biztosítja az olajat a rendszerhez.

TERMELÉS (szolgáltatás, beszerzés, logisztika)

A lehető leghatékonyabban, kiváló minőségben termékeket-szolgáltatást teremt az emberek számára a Földdel való összhang fenntartása mellett

MINŐSÉG BIZTOSÍTÁS

Logisztika, folyamat fejlesztés. A rendszer végeredménye az elvárt minőségnek megfeleljen.

PR (közönség kapcsolat)

PR Ismertséget, kapcsolatfelvétel és jó véleményt hoz létre azoknál, akiknek a rendszer termékeire vagy szolgáltatásokra van korrekt igényük. Az új vevő ez a terület hozza be. És nagyközönséghez szól.

Rendszeresen szánj időt az elkészülésre. Így kiépítesz egy jól működő, szervezési alapot. 

Előző videóban megmutattam, hogyan néz ki a végeredmény. Hasznos ha színekkel is megjelölöd a különböző területeket a jobb átláthatóság miatt. 

Workflow Optimization is a cross platform message optimization app for all devices. Contact Us

10/31. Mérhetőség. Miért hasznos?

Honnan tudod egy vállalkozásban, hogy célod felé haladsz, hogy a feladatok vagy tevékenységek jól haladnak?

Elvégzett feladatokat csekkolod? Egyszerű a válasz, ha van bevétel és van nyereség, akkor jó. De honnan tudod egy egyszerű elvégzett rész feladatról, hogy az eredményes e számodra és szolgálja a célodat?

Ezekkel az információkkal nem kapsz lényeges adatot, hogy adott terület vagy feladat hozzájárul e a célodhoz.

 Az hogy a feladatok elvégzése, a beszélgetések jó hangulata helyett behozod a számokat a vállalkozásodba. Hiszen meghatároztad korábban, hogy adott területtől mit vársz el, mi az értékes tevékenység, eredmény.

ami a vállalkozásod méri számokban, és így az Ügyvezetőt is. Hanem minden terület, felelősségi kör esetében számokat, eredményeket kell, hogy figyelj. Ez nagyon fontos. 

neked trendeket, hogy valami nő vagy csökken. Meg tudod, különböző tevékenységekről, hogy annak az eredménye támogatja a vállalkozásodat vagy nem. 

Mindez  függetlenül attól,hogy adott munkakörben mindig csinálnak valamit és kedves, mosolygó ember a munkatársad.

a beszélgetések, a benyomások helyett, a számok sokkal megbízhatóbb visszajelzéseket adnak egy vállalkozónak, ha mérni kezdi és számszerűsíteni a fő területeket. Tedd ezt, kezd el összeírni a számodra fontos mutatókat.

Workflow Optimization is a cross platform message optimization app for all devices. Contact Us

11/31. Rendszered fő mutatói, mérőszámai

-Eddig le kellett, hogy írjad a korábbi oktató videók segítségével , hogy milyen munka azaz felelősségi körök vannak és mi azoknak a célja.  -Nincs meg még, hogy  mik lesznek mérve? -Mostanra remélem körvonalazódik, hogy ez ad kontrollt a kezedbe.

-Minden területnek , a mérhetőségét gondold végig és írd le azt, amit mérnél vagy már most is mérsz. Mindjárt adok neked példákat ehhez. -A táblázatban, ez legyen a következő sor az eddig leírtak alá.  Ez a sor az “Osztály vagy terület munkakör  fő-statisztikája” -Lehetőleg területenként egy fő mérő szám legyen

-Olyan számszerűsíthető adat kell, ami mutatja az adott terület felelősének az eredményességét (mutatja ha növekszik a teljesítmény és azt is ha csökken ) A fő statisztika nagyon fontos területenként. -Mindegy, hogy az db, -Ft,  -%, stb, de legyen leírva.

Egy recepciós tevékenysége is mérhető. Bejövő kezelt hívások száma, megválaszolt emailek száma, recepción eligazított emberek száma. (extrém példa, de mutatja, hogy szinte minden tevékenység mérhető) 

-Természetesen ezt ugyanígy más területeknél is meg tudod csinálni

-Kőműves esetében: felhúzott fal Nm, 

-Festő esetében: lefestett falfelület Nm

-Autószerelő: megjavított autók száma, egy autóra eső munkaórák átlaga….

-Értékesítő: Aláírt és kifizetett megrendelések értéke 

 

Minden fő tevékenységhez van egy hozzárendelt mérőszámod. 

-Ez mutatni fogja, hogy az adott terület eredményes e vagy sem a vállalkozásod számára. 

-(Éppen úgy, mint az autó műszerfala mutatja a hogy mennyire van tele a tank, mekkora a sebességed…)

-A Következő videóban megmutatom ennek a megvalósítását

Workflow Optimization is a cross platform message optimization app for all devices. Contact Us

12/31. Csináld meg: Rendszered fő mutatói, számai

A megvalósítást és annak a gyakorlatát beszéljük át.

 Van egy szervezési váza a cégednekSEMMIT NEM ÉR, HA NINCS A GYAKORLATBA ÁTÜLTETVE!!!

-Ez alapján szerveződjön a vállalkozás innentől. Mutasd meg a kollégáknak és magyarázd is el mit látnak. Ezt te tedd vagy (ha megtanítottad akkor delegálhatod) annak, aki HR területhez legközelebb áll. 

Lássák elsősorban a vezetők és aztán minden kolléga. Mindenki találja meg magát a SZERVEZÉSI TÁBLÁN. Tudja meg, hogy milyen mérőszám alapján méred a területét (ha eddig ez nem volt mérve).

Ha egyedül vagy, akkor ezt magad gondold csak végig.

-Ha felveszel új embert, akkor is mutasd meg neki, tanulmányozza (ezt az ábrát érdemes lefotózni vagy lemásolni, hogy oda tudd adni a régi és új kollégáknak megismerésre). Elég jól el tudod magyarázni ez alapján, hogy MI A FELADATA, MI ALAPJÁN MÉRHETŐ A TELJESÍTMÉNYE, és HOL HELYEZKEDIK EL AZ Ő TERÜLETE a folyamatban. 

1.Legyen kinyomtatva a SZERVEZÉSI TÁBLA 

minimum A4-es papírra, de ha A3 vagy A2-re nyomtatod az még jobb. Ha nincs nyomtatód vagy a nagyobb méret mellett döntesz (Fénymásolás, nyomtatás A0+ méretig)

2. Tedd ki a falra, ahol a legtöbben látják és a legtöbbet látszik a cégedben jelenleg. Lényeg JÓL LÁTHATÓ helyen legyen

Workflow Optimization is a cross platform message optimization app for all devices. Contact Us

Scroll to Top